De natuur thuis ervaren heeft een positief effect op uw gezondheid

Studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) maken een VR-film over uw groene omgeving.

Natuur, wie houdt er niet van? Je hoort regelmatig dat mensen natuur opzoeken om tot rust komen en te ontspannen. Niet gek, want naast dat het bijzonder mooie uitzichten kan bieden, is het ook goed voor je gezondheid, zowel geestelijk als fysiek. In dit kleine artikel zullen we de effecten van groene omgevingen op de gezondheid bespreken en ons project, dat we bij het HAN-Sparkcentre ONS Gezondheidserf uitvoeren, introduceren.

De maatschappij waarin we tegenwoordig leven wordt steeds hectischer en dit leidt tot een toename van stress en psychische vermoeidheid. Mensen zijn hierdoor steeds meer geneigd om de natuur in te gaan om bij te komen, na bijvoorbeeld een drukke werkdag (van den Berg, 2001).

Maar wat zijn de effecten van natuur?

Volgens Wageningen University & Research (z.d.) kent de natuur een aantal positieve effecten zoals:

  • Het herstellen van stress momenten;
  • Het aanzetten tot sociale contacten;
  • Het draagt bij aan een betere ontwikkeling van kinderen;
  • Het bevordert de persoonlijke ontwikkeling en zingeving;
  • En het stimuleert beweging.

Wat zijn effecten van kijken naar natuur?

Het ervaren van groene omgevingen doe je met je hele lichaam, je ruikt de frisse lucht, voelt de wind en zonnestralingen, je hoort natuurgeluiden en je ziet de mooie beelden. Echter, om de effecten van groene omgevingen te ervaren hoef je niet uit huis, is uit onderzoek gebleken door Ulrich in 1984 en van der Wulp in 2001. Psychische en lichamelijke klachten verminderen al door alleen naar beelden te kijken (van den Berg, 2001).

Volgens Ulrich (1984) herstellen patiƫnten, die een operatie hebben ondergaan, sneller. Bovendien hebben ze minder pijnstillers nodig in een kamer met uitzicht op een groen omgeving, dan patiƫnten met een uitzicht op een bakstenen muur.

Een onderzoek gedaan door Van der Wulp (2001) heeft betrouwbare conclusies kunnen trekken over de relatie tussen gezondheid en het bekijken van natuurbeelden. Een hele groep kreeg een enge film te zien, die stress op wekte bij de kijkers. Na afloop kreeg de ene helft natuurbeelden en de andere helft stedelijke beelden te zien. De groep die groene omgevingen te zien kreeg herstelde sneller van de opgewekte stress dan de groep die stedelijke omgevingen zag.

Ons project: VR- Natuurfilm

Uit onderzoek is dus gebleken dat de effecten van groene omgevingen positief kunnen zijn door alleen maar te kijken naar natuurbeelden. Dit biedt perspectief voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om zich naar de natuurgebieden te verplaatsen. Samen met docenten van het HAN-Sparkcentre ONS Gezondheidserf en professionele filmers van Virtual Reality in de Zorg (VRIDZ) zijn we bezig met het maken van een Virtual Reality-natuurfilm in Oosterhout en omgeving voor mensen, die door omstandigheden niet meer naar natuurgebieden gaan, maar hier wel behoefte aan hebben. We inventariseren de behoeften van de bewoners en zullen hier ons eindproduct op afstemmen. Ons doel is om zo veel mogelijk bewoners uit Oosterhout, Slijk-Ewijk en Nijmegen-Noord te bereiken, die door fysieke of geestelijke beperkingen hun groene omgeving missen. We streven er naar in juni van dit jaar bewoners de kans te geven om dit te kunnen ervaren in de vorm van een pilot. Volg ons via onze website ONSgezondheiderf.nl en de Facebookpagina van ONS Gezondheidserf.

Berg, A.E. van den, Berg, M.M.H.E. van den. (2001). Van buiten word je beter. Alterra, Wageningen.

Ulrich, R.S. (1984). View through a window may influence recovery from surgery. Science, 224, 420-421.

Wageningen University & Research (z.d.). Effect van natuur op gezondheid. Geraadpleegd op 10 maart 2021, van https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Effect-van-natuur-op-gezondheid.htm

Wulp, N. van der (2001). Natuur is gezond!. Vrijetijdsstudies, 18, 75-80.