Herfstkleuren 2020 gaat in oktober van start!

Van oktober tot en met december 2020 organiseert ONS Gezondheidserf in samenwerking met studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en bewoners weer mooie activiteiten voor mensen die graag actief en fit willen blijven en het leuk vinden om dat samen met anderen te doen.

Dit voorjaar gingen vanwege het Corona-virus de activiteiten van het Lentekriebels programma niet door. Nu kan het weer, maar wel in aangepaste vorm. Wij vinden het van belang dat u vitaal de winter door komt en daar willen wij, zorgverleners, docenten en studenten van ONS Gezondheidserf graag een bijdrage aan leveren.

Veel van de activiteiten van het Lentekriebels programma hebben we door kunnen schuiven naar het najaar. We volgen daarbij de regels van het RIVM (handgel is aanwezig, 1,5 meter afstand etc). De activiteiten zijn uitsluitend georganiseerd in de buitenlucht onder leiding van een student en een professional. Per activiteit zijn er minder deelnemers (5 of 6). Sommige activiteiten bieden we daarom twee keer aan. Het halen en brengen is beperkt en in overleg mogelijk. Bij te slecht weer wordt u afgebeld; er is geen alternatief programma.

Houd voor actuele informatie www.onsgezondheidserf.nl of de facebookpagina van ONSGezondheidserf in de gaten. 

Opgeven kan op verschillende manieren vanaf woensdag 16 september 2020. Stuur een e-mail naar: Spark@onsgezondheidserf.nl of vul de aanmeldstrook van het programmaboekje in. Deze komt in voorlaatste of laatste week van september 2020 o.a. te liggen in de dorpshuizen De Schakel (Honsvoet 2, Oosterhout) en Beatrix (Dorpsstraat 15, Slijk-Ewijk) en bij de zorgverleners van ONS Gezondheidserf (Van Boetzelaerstraat 16, Nijmegen).

We presenteren nu alvast de programma-onderdelen van oktober 2020. Noteer ze alvast in u agenda! De andere activiteiten vermelden we nu kort onder voorbehoud. We publiceren ze binnenkort definitief. 

Programma Herfstkleuren 2020

Woe 7/10 van 10.00 – 11.30u Bewegen aan de Waal

Benieuwd naar het beweegadvies van vitaalcoach Marlies? Fiets dan met ons mee naar het Lentse Waalstrandje. We doen daar afwisselende en makkelijke oefeningen om jouw spierkracht te vergroten (ook voor thuis). Na afloop blazen we uit met een gezond hapje en een drankje en fietsen we weer terug. 

Locatie: ONS Gezondheidserf, Van Boetzelaerstraat 12-16, Nijmegen

Denk aan sportkleding en -schoenen en een oude handdoek om op te zitten.

Eigen bijdrage: €5 

Maximaal 6 deelnemers

Di 13/10 van 10.30 – 12.00u Biowalking (1) 

Wil je een mooie en gezonde wandeling maken? Dit voorjaar kan je drie keer een wandeling maken in de buurt onder begeleiding van een IVN Natuurgids en een zorgverlener van ONS Gezondheidserf. We zijn ons ervan bewust dat er verschillende tempo’s onder de deelnemers zijn. We sluiten af met een drankje.

Locatie: Parkeerplaats ONS Gezondheidserf, Van Boetzelaerstraat 12-16, Nijmegen 

Eigen bijdrage: €5 

Maximaal 6 deelnemers

Do 15/10 van 10.00 – 12.30u of 13.30 – 16.00u Kleur de Herfst!!

Kunstenares Ineke van Druten laat u in de buitenlucht al schilderend intens genieten van de herfst. Stapsgewijs  maakt u in de tinten geel, rood, bruin… hetzelfde schilderij op doek, maar ze zullen uiteindelijk toch allemaal verschillend zijn. Bij heel slecht weer is er voldoende ruimte in haar atelier.

Een student voorziet u van versnaperingen in stijl!

Locatie: Atelier Het Bakhuis, Waaldijk 30, Slijk-Ewijk

Eigen Bijdrage: € 3,50 (inclusief materiaal)

Maximaal 5 deelnemers per workshop

Woe 28/10  van 10.30 – 12.00u De geheimen van het Landgoed 

Altijd al eens de geheimen willen ontrafelen van het Landgoed Oosterhout van de familie Van Boetzelaer? Laat u verrassen tijdens een wandeling (2 km) over het landgoed en de bijbehorende prachtige tuinen die in privébezit zijn. U komt weer meer te weten over de bijzondere geschiedenis en er is tijd voor een hapje en een drankje tussendoor.  

Locatie: parkeerplaats ONS gezondheidserf, Van Boetzelaerstraat 8-16, Nijmegen 

Eigen Bijdrage: € 2,50

Maximaal 5 deelnemers

En verder o.a.:

  • Woensdag 4 november nogmaals ‘Bewegen aan de Waal’,
  • Dinsdag 10 november ‘Bij Ellie op de boerderij’: informatie over de gezonde tuin
  • Dinsdag 17 november en donderdag 10 december Biowalking onder leiding van een IVN natuurgids vanaf verschillende locaties, data nog onder voorbehoud
  • Donderdag 26 november ‘Thanksgiving’ – natuurbeleving en creativiteit in de tuin van Henriette van Bemoediging.

Week 50 en/of 52 try-out Fit-de-winter-door beweegroute. Studenten ontwerpen een wandel en/of fietsparcours met eenvoudige oefeningen bij u in de buurt (Nijmegen-Noord en Oosterhout), waarbij ze gebruik maken van de bestaande omgeving (stoepen, lantaarnpalen, bomen). Onder begeleiding gaan we die routes uitproberen. Het idee is dat u de oefeningen ook zelfstandig kunt doen.

Andere activiteiten/projecten van ONS Gezondheidserf door studenten van de HAN 

Vanaf de 9 september 2020 zijn er weer ruim 20 studenten in wisselende samenstelling actief op ONS gezondheidserf. Het zijn vooral 2e jaars studenten die vanuit verschillende opleidingen met elkaar, bewoners en (zorg)professionals leren samenwerken door activiteiten te organiseren, projecten te ontwikkelen en uit te voeren.

Zo nemen bijvoorbeeld studenten op verzoek in het kader van het project ‘Op bezoek bij’ contact op met bewoners die iemand willen spreken, telefonisch of in levende lijve. Dat kan wekelijks zijn of af en toe. Als er behoefte aan is komen ze langs voor een wandeling, een boodschap o.i.d. Het kan ook zijn dat u ondersteuning nodig heeft bij het gebruik van een e-Health app, die een zorgverlener heeft aangeraden. Studenten onderzoeken de mogelijkheden hiertoe.

Wilt u stoppen met roken? Het komend half jaar ontwikkelen studenten ideeën in het kader van Stoptober, die voor u daarbij helpend kunnen zijn. Zo kunnen zij een positieve bijdrage leveren aan uw leven en hun eigen leerproces.

We zien u graag bij één van de activiteiten. Tot dan!!

Annuleren lentekriebels

Vanwege het coronavirus moeten wij in dit bericht helaas melden dat alle lentekriebels van de komende maanden worden geannuleerd. We keken er erg naar uit om de lentekriebels te organiseren en vinden het jammer dit met jullie te moeten delen. We hopen iedereen snel weer te kunnen ontvangen bij de herfstkleuren na de zomer. Als u nog vragen heeft kunt u mailen naar: SPARK@ONSGezondheidserf.nl

Lentekriebels 2020

Vanwege corona is besloten om komende tijd (in elk geval tot 6 april 2020) alle lentekriebels te annuleren. Wij hopen op uw begrip. De deelnemers die zich al hebben aangemeld krijgen hiervan nog een persoonlijk bericht.

De herfstkleuren 2019 starten weer!

Binnenkort starten de ‘HERFSTKLEUREN 2019’!
Herfstkleuren zijn activiteiten die georganiseerd worden voor mensen die graag actief en fit willen blijven en het leuk vinden om dit samen met anderen te doen. Iedereen uit Nijmegen- Noord, Oosterhout en Slijk-Ewijk kan mee doen.
Binnenkort liggen er weer informatieboekjes in alle wachtkamers op ONS Gezondheidserf en Dorpshuis De Schakel Oosterhout – gld en Dorpshuis Slijk-Ewijk. Bent u nu al nieuwsgierig geworden? Kijk op deze pagina bij de evenementen. De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door Gemeente Overbetuwe, VV OSC, Sparkcentre Ons Erf, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Huisartspraktijk Oosterhout, Fysiotherapie de Enk, Oefentherapie Cesar De Lint, Diëtistenpraktijk Beter in Balans, Logopediepraktijk Roost/Hermsen, Buurtzorg Lent-Oosterhout, podoloog René de Wijse, psychologenpraktijk Derksen & Klein Herenbrink

Lentekriebels 2019

Het programmaboekje voor de nieuwe lentekriebels ligt weer in de dorpshuizen van Slijk-Ewijk en Oosterhout en in de wachtkamers van ONS Gezondheidserf. We hebben weer heel veel leuke activiteiten. Ook zitten er er 2 kennismakingsochtenden bij voor Walking Football op 20 maart en 15 mei bij OSC. Neemt u een kijkje bij onze evenementen en kijk wat er voor u bij zit. Wij ontmoeten u graag bij een of meerdere activiteiten!

Drukbezochte herfstkleuren-activiteit Zicht op Zuivel

 Op dinsdag 30 oktober heeft de vierde activiteit van Herfstkleuren plaatsgevonden. We zijn de activiteit gestart bij Melkveehouderij Gerritsen in Slijk-Ewijk. De opkomst was enorm, we waren met ongeveer 35 bewoners van Oosterhout, Slijk-Ewijk en Nijmegen Noord. Bij de boerderij kregen we eerst een kop koffie en daarna een rondleiding. De groep was zo groot dat we met 2 verschillende groepen door de boerderij zijn begeleid. Tijdens deze rondleiding hebben we o.a de Melkrobot aan het werk gezien. Er werd uitgelegd dat de boer hierdoor meer tijd bespaard en diervriendelijker is, omdat de koeien zelf ervoor konden kiezen om gemolken te worden. Ook konden we tijdens de rondleiding de schattige kalfjes bewonderen en aaien. Na de rondleiding hebben we van heerlijke lunch kunnen genieten bij het tegenover gelegen Dorpshuis Beatrix. ijdens de gezonde en gezellige lunch, werd er verse melk geschonken van Melkveehouderij Gerritsen. Die tot verbazing van de meeste mensen gewoon te koop is bij de boerderij.
Na de activiteit hebben de studenten die het organiseerden we veel positieve feedback gekregen. Er zijn nieuwe contacten gelegd tussen jong en oud.

Volgende week staat er weer een lekkere natuurwandeling op het programma.

Wilt u ook nog meedoen met een of meer herfstkleuren? Dat kan door een mail te sturen aan spark@onsgezondheidserf.nl of het aanmeldformulier in te vullen dat in de dorpshuizen en de wachtkamers van ONS Gezondheidserf ligt.

Lekker Happen, Sappen en Trappen

Op dinsdag 23 oktober heeft alweer de derde activiteit van herfstkleuren plaatsgevonden! We zijn met 18 bewoners uit Oosterhout, Slijk-Ewijk en Nijmegen Noord met de fiets of scootmobiel langs twee fruitteeltbedrijven gereden. Het eerste bedrijf, waar we zijn gestart, is bedrijf Veens, een fruitteler in appels en peren. We hebben hier een presentatie gekregen over de werkzaamheden die plaatsvinden binnen het bedrijf en hebben we een rondleiding gekregen door het bedrijf. Als afsluiting hebben we nog verschillende appels mogen proeven. Toen met de fiets naar het dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk voor een proeverij van verschillende fruitspreads van onder andere kruisbes en pruimen. Hier kregen we ook een presentatie van het bedrijf B&B fruit, over hoe de pruimen worden geteeld en de geschiedenis erachter. Dit viel bij de mensen zeer goed in de smaak en kregen we veel positieve feedback. Het was een geslaagde middag!

Voor 30 oktober staat er een bezoek aan een zuivelboer op het programma, hierbij wordt ook een zuivellunch genuttigd. Wilt u nog meedoen aan deze of andere activiteieten, geeft u zich dan op door een mail te sturen aan spark@onsgezondheidserf.nl of door een formulier in te leveren uit t de programmaboekjes die in de dorpshuizen en in de wachtkamers van ONS Gezondheidserf te vinden zijn.

De eerste herfstkleuren activiteiten zeer succesvol

De Herfstkleuren zijn gestart! Op 3 oktober zijn wij met veel enthousiaste bewoners uit Oosterhout, Slijk-Ewijk en Nijmegen Noord met de zonnetrein vanaf de grote kerk in Oosterhout door de Grote Boel in Nijmegen -Noord gereden. Onder leiding van een deskundige gids hebben wij uitleg gekregen over de nieuwe ontwikkelingen rondom de nieuwbouwwijken in Nijmegen -Noord. Tussendoor hebben wij samen koffie en thee in het prachtige nieuwe café van de historische tuin Warmoes – Historische Tuinderij Lent, en daarbij ook een lekker gebakje gegeten. Bij de Warmoes heeft Diëtistenpraktijk Beter in Balans van ONS gezondheidserf wat verteld over de vergeten groenten en fruit en zijn er lekkere recepten uitgedeeld.

Op 12 oktober heeft de tweede activiteit van Herfstkleuren plaatsgevonden: Biowalking. De start hiervan was bij ONS Gezondheidserf. We zijn met een groepje het bos in gegaan onder leiding van twee natuur gidsen. Zij gaven veel informatie over wat groeit, bloeit en leeft in de natuur. Na een wandeling van 3 kilometer tussen de herfstkleuren, hebben we gezellig buiten koffie gedronken met een heerlijke banencake erbij en 27 graden!  Het was een zeer geslaagde ochtend! 

Heeft u deze activiteit gemist? Geen zorgen! Er zijn nog twee andere Biowalkingen gepland op 08-11-2018 en 13-12-2018. Hopelijk zien we u dan.

Wilt u ook meedoen met de leuke activiteiten van Herfstkleuren? Kijk dan bij onze evenementen en geeft u zich op. Dat kan door een mail te sturen naar spark@onsgezondheidserf.nl of de aanmeldstrook in te vullen die in de dorpshuizen van Slijk-Ewijk en Oosterhout liggen en in de wachtkamers bij ONS Gezondheidserf.

De Herfstkleuren starten weer!

De HERFSTKLEUREN starten weer. Ze zijn bedoeld voor mensen die graag actief en fit willen blijven en het leuk vinden om dit samen met anderen te doen.

20 nieuwe studenten zijn in ONS Sparkcentre begonnen met hun praktijkopdrachten. De Gemeente Overbetuwe vindt de “herfstkleuren” en “lentekriebels” een groot succes en maakt ze ook deze herfst weer financieel mogelijk! Wij zijn dan ook blij u maar liefst 10 “Herfstkleuren” aan te kunnen bieden die begeleid worden door studenten en zorgveleners. Kijk bij onze evenementen op de site of op facebook om ze allemaal te zien. Volgende week zijn de flyers weer overal te vinden: in de dorpshuizen van Slijk-Ewijk en Oosterhout, in de wachtkamers bij ONS Gezondheidserf en in de @Dorpsgeluiden. U kunt zich aanmelden door de bijgevoegde aanmeldstrook in te vullen en op een van de aangegeven punten in de bus te doen. Of door een mail te sturen aan: Spark@onsgezondheidserf.nl

Wij hopen u te ontmoeten op een van onze activiteiten om gezellig en fit de herfst foor te komen.

 

 

Nieuwe Lentekriebels

Vanaf 25 mei organiseren wij weer nieuwe lentekriebels! Neem een kijkje in de agenda om te zien of er iets leuks voor u bij zit. We gaan  wandelen, fietsen, picknicken, zingen, creatief bezig zijn en nog veel meer. We ontmoeten u graag bij een of meerdere activiteiten!

De Gemeente Overbetuwe is erg enthousiast over de lentekriebels en herfstkleuren en maakt ze daarom financieel mogelijk.